h

Bewoners Parkstate bieden zwartboek aan bij Wonen Limburg

3 november 2023

Bewoners Parkstate bieden zwartboek aan bij Wonen Limburg

Foto: SP Roermond

Bewoners van appartementencomplex Parkstate in Roermond, hebben een zwartboek aangeboden aan woningcorporatie Wonen Limburg.

Het document, met de titel 'Krachten en klachten gebundeld,' bevat een samenvatting van maandenlange ellende die begon met een renovatie.

Inventarisatie
De afgelopen maanden heeft de SP afdeling Roermond zich intensief bezig gehouden met een inventarisatie van problemen en bezwaren, die er leven onder de huurders. Daaruit kwam een stapeling van uiteenlopende klachten, waaronder stress, slaapproblemen, niet nagekomen werkafspraken, werkzaamheden die niet (voldoende) werden overlegd en het afschuiven van verantwoordelijkheid bij beschadigingen door het werk.

Uitzetting
De overlast leidde er onder meer toe dat de ene huurder een half jaar elders onderdak zocht. De ander besloot klachten in te dienen maar deinsde terug omdat al snel de gedreigd werd met uitzetting wegens 'gebrek aan medewerking'. Logisch, niemand staat graag op straat. Weer een ander zag zich genoodzaakt een advocaat in te schakelen, maar via de jurische weg is toch niet de wijze waarop een woningcorporatie de communicatie met klanten zou moeten willen laten verlopen. Dan is er in het voorgaande traject duidelijk iets grondig misgegaan...

Vervolggesprek
Kortom, de bewoners voelen zich in het beste geval niet gehoord en in het slechtste geval geïntimideerd. Tijd dus om de communicatie weer open te breken. Gesteund door de SP durfden de huurders hun verhaal te doen in het hol van de leeuw. Soms emotioneel, maar daarmee dwongen ze in ieder geval een vervolggesprek op korte termijn af, om hun problemen en eisen te bespreken. Daarmee is de kous dus nog niet af, maar gingen ze in ieder geval met een beter gevoel naar buiten dan dat ze binnen kwamen.

Zeggenschap
De SP zal zich niet alleen altijd blijven inzetten voor goed en betaalbaar wonen voor iedereen, maar dus óók voor zeggenschap van huurders over hun woning en hun buurt met voldoende aandacht voor de sociale samenhang.

Reactie toevoegen

U bent hier