Voorwoord
2. Prettig en betaalbaar wonen voor iedereen
Goede huisvesting is cruciaal voor iedereen. Voor de ouderen, jongeren, lage en middeninkomens wordt het tijd dat er veel gaat verbeteren. In Roermond zijn te weinig betaalbare huurwoningen. Het aantal goedkope huurwoningen tot de kwaliteits- kortingsgrens is slechts 6,2% en landelijk is dat 13,3%. De SP zet in op een eerlijke woningmarkt waar oog is voor alleenstaanden en gezinnen met een kleine beurs.
Sociale woningbouw
• Roermond heeft weinig woningen in het goedkoopste segment van de sociale woningbouw. De komende vier jaar moet de sociale woningvoorraad per saldo flink toenemen. In Roermond is de vraag naar sociale woningbouw namelijk groter dan het aanbod.
• De gemeente verzet zich tegen verkoop van sociale woningen die de woningvoorraad van de corporaties doet afnemen.
• We stoppen met het inrichten van wijken voor dezelfde sociaal-economische categorieën (rijk bij rijk en arm bij arm). De SP wil gemengde wijken met huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën. Projecten die niet volgens deze richtlijn werken krijgen geen goedkeuring van de gemeente.
• De sloop van goede en betaalbare huizen wordt zoveel mogelijk voorkomen. Er wordt een slooplat opgesteld, om de sloop van sociale woningbouw tegen te gaan. Daarin staat onder andere, dat sloop pas dan kan plaatsvinden als de te slopen woningen onafhankelijk bouwtechnisch onderbouwd van slechte kwaliteit zijn, 70 procent van de oorspronkelijke bewoners heeft ingestemd met de sloopplannen en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen door de sloop niet groeien. We streven er naar dat in geval van sloop, oude bewoners kunnen terugkeren in de nieuwbouw.
• De gemeente gaat werk maken van het vele achterstallig onderhoud aan woningen in buurten van Roermond. Corporaties worden aangesproken op hun verplichting huizen goed te onderhouden. Wanneer huurders niet serieus genomen worden wordt hen de mogelijkheid geboden klachten te melden bij een meldpunt van de huurdersbelangenvereniging, gesteund door de gemeente.
• In Roermond heeft 20% van de huurders van een sociale huurwoning een betaalrisico. Dat betekent dat zij een te laag inkomen hebben om elke maand te kunnen leven. Deze groep moet actief opgespoord worden en persoonlijke ondersteuning geboden worden.
• Bij renovaties hoeft er niet gekozen te worden voor de meest luxe vernieuwingen die vervolgens de huurprijs zullen opdrijven, zolang er maar sprake is van goede kwaliteit. Bewoners moeten bij grootschalige renovatie altijd de mogelijkheid krijgen terug te keren in hun buurt.
• Er komt een beter aanbod van kamers en jongerenwoningen in de sociale sector. Hierdoor binden we de jeugd aan onze stad en voorkomen we dat jongeren gedwongen worden in een onveilige situatie op te groeien.
• We gaan de woningnood in de stad bestrijden. De huidige voorraad sociale huurwoningen (ca. 8200 woningen) wordt beschermd. Daarnaast wordt er bij elk nieuwbouwproject een aanzienlijk deel sociale huur bijgebouwd. Daarnaast moet gestuurd worden op de bouw van huurwoningen vlak boven de liberalisatiegrens voor de lage middeninkomens; deze groep groeit door de vergrijzing.
• Corporatiewoningen die langer dan een half jaar te koop staan, moeten terug in de sociale verhuur.
• De huidige huurdersbelangenvereniging wordt niet meer rechtstreeks gefinancierd door Wonen Zuid. De gemeente maakt hier middelen voor vrij.
• Woningbouwcorporaties worden aangesproken op gebrekkige dienstverlening en Roermond onderzoekt de mogelijkheid om ruimte te bieden aan nieuwe kleinere sociale woningbouwinitiatieven. Daarnaast spreekt de gemeente de directie van ondermeer Wonen Zuid aan op de exorbitante salarissen die uitgedeeld worden.
Groener Wonen
• Roermond wordt de duurzaamste gemeente van Limburg. Voor nieuwe woningbouw rust de verplichting zonnepanelen en zeer sterke isolatie aan te brengen. Daarnaast streeft de gemeente naar nieuwbouwprojecten zonder aardgasaansluiting. Zogenaamde ´nul-op-de-meter’ woningen worden de norm in Roermond. Dit zijn woningen die meer energie produceren dan dat zij verbruiken.
• Zeer vervuilende auto’s (incl. zogenaamde aso-bakken) en vrachtauto’s worden waar mogelijk geweerd uit gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid.
• In de wijken worden meer bomen geplant. Meer groen verhoogt de leefbaarheid, veiligheid en is goed voor de opname van CO2 en fijnstof.
• Er komt een gemeentelijk energieplan voor het terugdringen van het energiegebruik van woningen en bedrijven.
Slimmer wonen
• Leegstaande kantoren en ruimtes boven winkels worden indien mogelijk beschikbaar gesteld voor bewoning, bedrijfjes of broedplaatsen.
• Wonen in de binnenstad en het centrum van Swalmen moet aantrekkelijker gemaakt worden door in overleg te gaan met eigenaren van panden en de wensen op de woningmarkt te inventariseren.
• De onroerendzaakbelasting voor eigenaren gaat omhoog en de rioolheffing wordt gekoppeld aan de woningwaarde. Voor middeninkomens mag dit geen forse verhoging betekenen. De gemeente moet de gemeentelijke heffingen echter zo inrichten dat de hogere inkomens fors meer gaan bijdragen. Lagere inkomens kunnen op die manier gecompenseerd worden.
• Gezinnen met kinderen die moeten verhuizen omdat ze de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, worden door de gemeente, de corporaties en de banken geholpen een huis in hun eigen buurt te vinden. Hierdoor hoeven de kinderen niet weg uit hun vertrouwde sociale omgeving met hun vriendjes, hun school en hun verenigingen.
• In Asenray en Boukoul wordt ingespeeld op de woningbehoefte van starters door in beperkte mate goedkopere koop- en huurwoningen te bouwen.
• Het Yageoterrein (oude philps terrein) wordt een woningbouwexperiment van klimaatneutrale koop- en betaalbare huurwoningen voor verschillende inkomenscategoriën. De gemeente gaat hier actief op sturen en de eigenaar bewegen tot sanering van het terrein.
• Bij nieuwe grootschalige projecten wordt, zoals de omgevingswet verlangt de wijk nadrukkelijk betrokken in de besluitvorming.