h

25 JAAR NA HET VERDRAG VAN MAASTRICHT

5 december 2016

25 JAAR NA HET VERDRAG VAN MAASTRICHT

Foto: SP

Zaterdag 3 december vond in het Gouvernement in Maastricht de tegenbijeenkomst van de SP plaats over de gevolgen van het Verdrag van Maastricht , dat 25 jaar geleden gesloten werd, en over de vraag hoe het verder moet met de Europese Unie en de euro. 

De SP heeft vooraf gewaarschuwd voor de risico's van dit verdrag, zoals het onstaan van de Superstaat Europa, de macht is naar de grote bedrijven gegaan, de belangen van de burgers worden niet gediend.
Partijleiders van socialistische partijen uit België, Duitsland en Portugal, een panel van Nederlandse economen en SP-partijleider Emile Roemer voerden het woord.
Vooral Catarina Martins (partijleider Bloco de Esquerda, Portugal) maakte indruk met haar verslag van hoe Portugal er nu voorstaat door de Europese regelgeving en de druk van de Europese Commissie.

Zie voor een uitgebreid verslag https://sp.nl/nieuws/2016/12/alleen-radicale-ommekeer-brengt-eu-op-rechte-pad.

Foto: Johan Bogers

De prekers waren het grotendeels met elkaar eens over hoe nu verder:
Dit verdrag gaat vanzelf ten onder omdat het niet de belangen dient van de inwoners van Europa, maar van de markt (de grote bedrijven en de financiële instellingen).
Europese samenwerking is goed, maar dan moet de huidige EU omgevormd worden: minder macht voor de Europese Commissie, de belangen van de inwoners voorop.
We moeten werk maken van een nieuw verdrag dat wél de belangen van de inwoners dient, samen met gelijkgestemden in andere Europese landen.

Reactie toevoegen

U bent hier