h

Bewoners Heinsbergerweg wachten al eeuwigheid op aanpak ratten en rioleringsprobleem

28 april 2021

Bewoners Heinsbergerweg wachten al eeuwigheid op aanpak ratten en rioleringsprobleem

Foto: SP Roermond

De bewoners van Heinsbergerweg 165 wonen sinds 2000 op dat adres. In 2010 nemen zij voor de eerste keer contact op met de gemeente, omdat de stoep voor hun huis verzakt. De werklui die de boel komen repareren wijzen er dan al op dat het riool erg slecht is en eigenlijk vervangen zou moeten worden.

Als de SP Roermond dik elf jaar later een inventariseringsronde doet is de situatie catastrofaal te noemen. Verzakkingen op de Heinsbergerweg zijn schering en inslag, grofweg vanaf nummer 161 tot en met 183. Levensgevaarlijke situaties dienen zich om de haverklap aan, zowel voor voetgangers, fietsers als auto’s. Medewerkers van de gemeente verrichten met ‘knip en plakwerk’ eerste hulp, maar dat lost het probleem niet op. Het is symptoombestrijding. Maar niet alleen de verzakkende stoep is het probleem...

Schadepost
Ratten lopen over straat, door tuinen en zelfs in huizen. We zien met eigen ogen hoe de bewoners van nummer 165 het etenswaar in hun (koel)kast in plastic bakken moeten verpakken om het te beschermen tegen de ongewenste indringers. Twee weken nadat de bewoner een terras had gelegd kon de stratenmaker opnieuw komen. Alles was verzakt. Een forse schadepost. Ook hier zijn de gravende ratten de oorzaak.

Spoedklusjes
‘Ik verwacht van de gemeente dat ze het hele stuk riool gewoon vernieuwen’, zegt de bewoner. ‘Niet met een zogenoemde ‘kous’, want dat werkt niet. Gewoon de gresbuizen weg over de hele lengte en nieuwe huisaansluitingen maken.’ Het klinkt logisch. Het kan nooit duurder zijn dan de vele spoedklusjes door de jaren heen, die onderhand behoorlijk moeten aantikken. ‘Ik denk dat we nog een keer of twintig moeten klagen, dan is het hele riool vervangen.’

Miscommunicatie
De SP kan begrip opbrengen voor het cynisme. Vooral omdat de gemeente niet van zins lijkt kordaat op te treden. Ondanks een reeks van klachten reageerde de verantwoordelijk wethouder pas de afgelopen maand. Interne miscommunicatie, liet men optekenen. Maar nu de reactie wél kwam werd de straat daar niet veel vrolijker van. Een duurzame oplossing zou niet van vandaag op morgen te regelen zijn. Tijdelijke oplossingen moeten het pad vormen naar een grootschaliger aanpak. ‘Oplossingen’ die dus, zo moge duidelijk zijn, niet werken. Er zou een informatieavond komen, zo luidt nu het laatste nieuws.

Actie
Ondertussen vinden ook de andere bewoners de rattenkeutels in huis. De zomer staat voor de deur, maar wie durft die open te zetten onder deze omstandigheden? Een informatieavond gaat dit probleem niet oplossen. Ook de SP dringt aan op directe actie voor deze inwoners van Roermond, om deze middeleeuwse toestanden zonder verder dralen aan te pakken.

Reactie toevoegen

U bent hier