h

Kerstactie SP: Hoe hoog is jouw energierekening?

17 december 2022

Kerstactie SP: Hoe hoog is jouw energierekening?

Foto: John Hölsgens / SP Roermond

Wie had ooit gedacht dat we op 17 december verlangend zouden uitkijken naar een temperatuur van 10 graden, die voor maandag voorspeld is? Maar zo was het wel op die zaterdagochtend, na een week van vorst. Zeker voor de mensen die hun energierekening door het dak zagen gaan de afgelopen maanden.

Met de jas aan in huis, koken of stoken: het zijn situaties en keuzes waarvan je je een jaar geleden niet eens kon voorstellen dat ze in een land als Nederland realiteit zouden zijn.

Kerstwensen
Nu houdt de SP Roermond traditioneel een kerstactie. Ook dit jaar deelden we onze kerstwensen uit op het Munsterplein, inclusief een kaarsje voor wat licht in de duisternis. Maar we ontkwamen er niet aan om die actie dit jaar te koppelen aan de landelijke actie voor onze volkspetitie. Want de energiereking moet omlaag. Energie is immers een basisvoorziening, maar omdat energiebedrijven geprivatiseerd zijn hebben we er niks meer over te zeggen. Commerciële bedrijven verhogen nu de rekeningen tot in het absurde. En een prijsplafond, waar de regering het nu over heeft, lost niets op. Zeker niet op de lange termijn. Miljarden van ons belastinggeld worden overgemaakt aan energieleveranciers, waarbij het nog onduidelijk is of het nou om €11,2 miljard gaat, om €23,5 miljard, of misschien wel om €40 miljard. Het kapitalisme wil weer eens overleven met geld van de belastingbetaler. Een Zweeds staatsbedrijf lacht zich momenteel te pletter en wij zitten in de kou! Mensen durven de verwarming niet meer aan te zetten...

Volkspetitie
De SP vroeg de mensen op straat daarom ook hoeveel zij moeten betalen per maand. We kwamen tot een maandbedrag van 435 euro. Maar waarschijnlijk gaan we zelfs nog veel hogere bedragen horen als we de wijken in trekken om daar met de mensen te praten. Daarom zeggen wij: nationaliseer onze energie weer en verlaag de rekening.Tachtig procent van Nederland is dat met ons eens, zo bleek uit onderzoek. Meer dan 80.000 mensen ondertekenden dan ook al onze volkspetitie. Maar we zijn nog lang niet klaar! Steun ons daarom ook op sp.nl/volkspetitie. Onze lokale SP'ers putten veel inspiratie uit de reacties op straat. Zo spraken we ook een bankmedewerker die onze actie van harte ondersteunde. Hij vertelde over mensen die hij huilend op kantoor tegenover zich kreeg, omdat ze hun rekening niet meer konden betalen. Wij beloven dan ook dat we in de komende maanden doorgaan met onze strijd.

Daarom ondanks alles: hele fijne feestdagen gewenst en een gezond een eerlijker 2023! En voor onze leden: denken jullie aan de nieuwjaarsborrel op 6 januari (zie agenda op deze website)? Graag tot dan!

Reactie toevoegen

U bent hier