h

De SP in de wijk: hoe 'beperkt' is de tunnelhinder nu werkelijk?

20 mei 2023

De SP in de wijk: hoe 'beperkt' is de tunnelhinder nu werkelijk?

Foto: SP Roermond

Het probleem speelt al jaren, onderzoeken zijn uitgevoerd. Maar ondanks alle termen die er vanuit de gemeente gebruikt worden zoals 'haast' en 'urgentie', ziet het er bepaald niet naar uit dat er snel een oplossing gaat komen voor de geluids- en trillingshinder die de A73-tunnels opleveren voor mensen in de wijken boven die tunnels.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de problematiek van hinder vanuit de Roertunnel vooral ligt in overlast door laagfrequent geluid. Bovendien ervaren bewoners trillingshinder. Daarbij wordt vanuit het onderzoek gesproken over 'een beperkt aantal huizen'. Maar hoe beperkt is beperkt?

Aan de deur
Roermondse SP'ers besloten zelf maar eens met bewoners in gesprek te gaan om daar achter te komen. We voerden interessante gesprekken aan de deur, waaruit onder meer bleek dat het patroon grillig is. Maar beperkt zouden wij het zeker niet durven noemen. Trillings- en geluidshinder wordt ervaren vanaf de Heinsbergerweg tot de Pastoor Adamsstraat aan de ene kant, tot aan de andere kant van de Sint Wirosingel, met name in de nieuwe wijk 't Parcje. Het zwaartepunt lijkt daarbij in de Tiny Verlinden-Bremmersstraat te liggen.

Stress
'Hier zijn mensen echt uit pure ellende verhuisd', vertelt een dame die aangeeft geen enkel vertrouwen meer te hebben in de berichten vanuit de gemeente en Rijkswaterstaat, die beiden verantwoordelijk zijn. 'Met name aan deze kant van de straat is het erg. De glazen staan hier soms te rammelen in de kast. En 's nachts lig je regelmatig wakker door het geluid. Dat levert stress op, ja.'

Jaren
De vorig jaar aangetreden wethouder Zwijnenberg (VVD) zegt aandacht bij de minister van Infrastrucuur en Waterstaat te hebben gevraagd voor de 'urgentie en het belang van een adequate oplossing.' Maar die heeft laten weten dat het ministerie eerst nog moet werken aan een 'handelingskader om met deze specifieke situatie rondom de Roertunnel om te gaan.' Met andere woorden: op deze manier duurt het nog jaren voor er écht iets gebeurt.
'Ja, er is een klankbordgroep. Maar daar geloof ik ook niet meer in. En de gemeentelijke politiek verwijst alleen maar naar het vorige college', klinkt het in de teleurgestelde wijk.

Rekbaar
'Goed dat jullie dit oppakken' zegt een andere bewoner die ons achterna komt lopen, nadat we in eerste instantie dachten dat hij niet thuis was en daarom een enquêteformulier achterlieten. 'Want met name als het kouder wordt neemt de overlast weer meer toe.'
Hoe dat technisch zit weten we nog niet precies, maar we willen deze mensen zeker ook figuurlijk niet in de kou laten staan. Dat gaan we ook niet doen. Want 'beperkt' is blijkbaar een rekbaar begrip in Roermond. Als de problemen al erkend worden, worden ze in ieder geval gebagatelliseerd.

Mail
Dus heb ook jij last van geluids- en/of trillingshinder door de tunnels en heb je ons gemist? Stuur een mailtje naar roermond@sp.nl en laat ons weten wat je ervaringen zijn. We kunnen alle informatie gebruiken om druk uit te oefenen op de verantwoordelijke politici en instanties. Dat doen we graag samen met de direct betrokkenen, dus we houden je op de hoogte...

Reactie toevoegen

U bent hier