h

Leegstand: waarom woont hier niemand?

19 februari 2024

Leegstand: waarom woont hier niemand?

Foto: SP

Van de 549 winkel- en horecapanden in Roermond staan er momenteel 94 leeg, blijkt uit nieuwe cijfers van databureau Locatus. Dat is 17,1 procent van alle panden in wat de gemeente als winkelgebied heeft aangewezen.

Ter vergelijking: in de hele provincie Limburg staat 15,2 procent van alle winkel- en horecapanden leeg, minder dus dan in Roermond. Landelijk ligt de leegstand in winkelgebieden op 9,3 procent.

Woningen
Gertjan Slob, onderzoeker bij Locatus, ziet twee oplossingen: 'De eerste is je winkelgebied verkleinen. Transformeer winkel- en horecapanden naar woningen. De laatste vier, vijf jaar beginnen gemeenten te snappen dat je niet kunt hopen dat leegstaande panden uiteindelijk wel weer verhuurd zullen worden.' Daarnaast kun je als gemeente zelf een pand gaan huren, bijvoorbeeld om de bibliotheek op een mooie plek in het centrum te krijgen. 'De mensen die daar moeten zijn, gaan misschien ook even een kopje koffie drinken, of shoppen.'

Onteigenen
De leegstaande winkel- en horecapanden in Roermond zijn samen goed voor 10.837 vierkante meter, van de 78.483 vierkante meter winkeloppervlak die de winkelgebieden in de gemeente alles bij elkaar tellen. De SP vindt dat de gemeente meer mogelijkheden moet krijgen om leegstand van kantoren, winkels en bedrijfspanden aan te pakken, maar ook om vastgoedbazen te onteigenen. Op deze manier kan ook extra woonruimte worden gemaakt voor onder meer jongeren en starters en voor mensen met een beperking. Daarnaast moeten meer betaalbare woningen worden gebouwd, waarbij we prioriteit geven aan locaties binnen de bebouwde kom, waar al voorzieningen zijn.

Cijferbron: AD 16 februari 2024

 

Reactie toevoegen

U bent hier