Voorwoord
6. Samen werken
We zorgen voor vele extra banen door werk te laten lonen voor zowel werknemer als werkgever. De komende jaren krijgen bijstandsgerechtigden een loonkostensubsidie van een halve uitkering mee als ze werk voor minimaal 32 uur per week vinden. Zo zorgen we ervoor dat werk dat nu niet rendabel is weer rendabel wordt, zowel voor werknemer (120% netto minimumloon) als werkgever (70% bruto minimumloon), en bespaart de gemeente veel geld op uitkeringen en dure reïntegratietrajecten. Deze subsidie wordt in 10 jaar afgebouwd.
• Uitkeringsgerechtigden stellen zelf een realistisch plan op hoe zij denken te komen tot betaald werk. Immers, hoe gemotiveerder om snel aan het werk te komen, hoe groter de kans op succes. Hierbij wordt passende begeleiding door de gemeente geboden.
• De SP wil dat de politiek meer oog krijgt voor de belangen en problemen van kleine bedrijven. De positie van het kleinbedrijf ten opzichte van het grootbedrijf is vaak zwak als het gaat om onderhandelingen over inkoopprijzen, het huren van gewilde bedrijfslocaties of het dingen naar overheidsopdrachten. De gemeente kan de positie van het MKB op verschillende manieren versterken. Bijvoorbeeld door bij de inkoop de aanbestedingseisen zodanig te maken dat ook regionaal gevestigde kleine ondernemers (onderdelen van) de opdracht kunnen verwerven.
• Door het gebruikersdeel van de OZB te verlagen en het eigenaarsdeel te verhogen drukken we de kosten voor (kleine) ondernemers zonder vastgoed en stimuleren we startende ondernemers. Kleine startende ondernemers moeten ook ondersteund worden met een investeringsfonds.
• Het centrum van Swalmen verdient bijzondere aandacht. Het centrum moet aantrekkelijker gemaakt worden voor ondernemers en leegstand moet worden tegengegaan.
• Om schooluitval tegen te gaan, maakt de gemeente samen met het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs harde afspraken zodat er voldoende geschikte stageplaatsen en leer-werktrajecten komen voor scholieren en (voortijdig) schoolverlaters.
• De gemeente zet in op het aantrekken van extra werkgevers in de regio, waardoor meer arbeidsplaatsen ontstaan.
• In aanbestedingen wordt de toepassing van cao’s geëist, ook bij onderaannemers.
• Er blijft een eigen, gemeentelijke sociale werkplaats. Beschutte werkplekken blijven noodzakelijk. De gemeente beweegt de Westrom uit Prioverde en ondersteunt de ontvlechting.
• Jeugdwerkloosheid pakken we aan door het creëren van stages en werkplekken, ook bij de gemeente zelf.
• Statushouders dienen met veel steun en eigen inzet in te burgeren en zo snel mogelijk volwaardig te participeren in de samenleving op sociaal, economisch en cultureel gebied. Zij dienen snel de taal te leren en toe te treden tot de arbeidsmarkt.