h

Resultaten ECI-onderzoek: geen vertrouwen meer in toekomst ECI

6 februari 2015

Resultaten ECI-onderzoek: geen vertrouwen meer in toekomst ECI

Foto: SP

De SP Roermond presenteert vandaag de resultaten van de enquête over de toekomst van de ECI Cultuurfabriek. De SP is een maand geleden begonnen met een steekproef onder de inwoners naar aanleiding van de extra investering van 1,9 miljoen euro die de gemeente wil doen in de noodlijdende ECI. Een grote meerderheid van de ondervraagden, ruim 6 op de 10, gaf aan tegen de extra investering te zijn. Zij gaven aan dat het bedrag onacceptabel hoog is en dit geld beter besteed kan worden, zoals aan de zorg. Voor de SP is daarmee duidelijk dat veel inwoners van Roermond het vertrouwen in de ECI kwijt zijn.

Foto: SP Roermond

Een meerderheid van de ondervraagden die voor de extra investering zijn (3 op de 10), stelde als voorwaarde dat dit de laatste keer moet zijn dat er extra geld naar de ECI gaat. SP-woordvoerder Bram Schaminée: “Veel mensen die we hebben gesproken maken zich zorgen over de toekomst van de ECI. Het gebouw heeft allerlei mankementen en de bezoekersaantallen vallen flink tegen. Mede daardoor draait de ECI al jaren verlies en kunnen de huurlasten niet betaald worden. De inwoners van Roermond betalen de rekening, dus er moet een oplossing komen. Het is een enorme opgave om de ECI te redden en het is maar zeer de vraag of dat wel mogelijk is. De gemeente blijft echter vasthouden aan het oude idee van de ECI, namelijk zo veel mogelijk cultuur concentreren op één toplocatie. Maar de praktijk laat zien dat dit niet werkt en alleen maar veel geld kost.”

In de gemeenteraad ligt momenteel het plan voor over de herstart van de ECI Cultuurfabriek en de daarbij horende 1,9 miljoen euro. Die herstart duurt op zijn kortst tot 2016. “In dat plan blijft veel bij het oude en een aantal huidige problemen worden niet opgelost. De SP wil dat er een duurzame oplossing komt voor de culturele voorzieningen van Roermond en de ECI. De kwaliteit van het cultuuraanbod en de toegankelijkheid voor iedereen moeten daarbij voorop staan, niet de prestige van een mooi, maar duur gebouw. Als dat betekent dat sommige onderdelen van de ECI beter ergens anders kunnen worden gehuisvest, dan moet de gemeente daarvoor durven kiezen. Anders blijven we achter de feiten aanlopen en zullen we in de toekomst vaker de beurs moeten trekken om de ECI te redden”, aldus de SP.

U bent hier